Конституція Пилипа Орлика – Перша українська Конституція

До Дня української Державності доречним буде нагадати про перший конституційний акт України - Конституцію Пилипа Орлика, якому у квітня цього року виповнилось 312 років. Тобто це - один з перших в Європі конституційних актів.

Після поразки в битві під Полтавою гетьман Іван Мазепа зі своїми найближчими прибічниками з числа козацької старшини разом із залишками українсько-шведської армії опинились на території Османської імперії, рятуючись від російської армії. Тут, не витримавши великих потрясінь року, помер Іван Мазепа. Найімовірнішим наступником був близький до гетьмана генеральний писар – Пилип Орлик. При його обранні на раді старшин було прийнято документ, що визначав права і обов’язки гетьмана. Так як попередні документи такого призначення попередніх виборів не збереглися, а цей документ супроводив вибори гетьмана декілька століть і є звичаєвим правом “Країни Козаків – України”, то Договір-Конституція Пилипа Орлика є офіційно визнаною першою козацькою, українською Конституцією.

Таким чином, конституцію було прийнято 5(16) квітня 1710 року на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер (турецька назва – Бендери, нині це територія Молдови). Тому її інколи називають ще Бендерською конституцією. За оцінкою істориків вона є однією з перших європейських конституцій нового часу.

Українська Конституція 1710р. мала на меті консолідацію тогочасного українського суспільства, про що свідчать зафіксовані в ній обмеження самовладця гетьмана, розширення демократичних засад у суспільстві, повернення Запорізькій Січі традиційних прав і вольностей та особливого статусу, підтвердження прав українських міст, обмеження соціальної експлуатації.

Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.

 

Викладач історії Юридичний ліцей  Національної академії внутрішніх справ  імені Ярослава Кондратьєва     Ю.В.Довгань

Перегляди: 2280
Друк